Wereldkeuken

Little foodie

Mijn moeder vertelt mij nog steeds verhaaltjes over hoe veel ik at als een kind. “Het was heel stressvol” zei ze, want ik had nooit genoeg. Mijn favoriet was rijst met hangop yoghurt. Wat een rare combinatie, niet? Vandaag de dag eet ik nog steeds graag, maar nu eet ik meer dan rijst met yoghurt.

Turks

Ik ben Turks opgevoed dus ik at grotendeels Turks tot een bepaalde leeftijd. De Turkse keuken is heel divers dankzij de geografische ligging van het land. Turkse gerechten zijn heel verschillend. Ze kunnen op Griekse, Arabische en zelfs op Armeense gerechten lijken. Al deze verschillen maken deze keuken meer speciaal. Enkele bekende Turkse gerechten zijn;

  • Manti; dat zijn dumplings met gehakt of aardappelen.
  • Sarma; druiven-, kool-, spinaziezuring- of snijbietbladeren gevuld met rijst en gehakt.
  • Hünkar beğendi; auberginepuree met blokjes gebakken lamsvlees. Deze gerecht is mijn lieveling van de Turkse keuken.

Enkele foto’s van andere Turkse gerechten:

Aziatisch

Hoewel de Turkse keuken heel lekker is, is het niet mijn favoriete. Ik ben een persoon die de Aziatische gerechten boven de andere zou verkiezen. Vooral de Japanse, Vietnamese en de Tibetaanse keuken zijn mijn top 3. De Koreaanse keuken vind ik ook zeer lekker, maar er zijn niet zoveel restaurants in Antwerpen. Daarom maak ik meestal zelf thuis Koreaanse gerechten.

Eten met vrienden

Eten is leuk, maar eten met vrienden is leuker. Ik vind het heel gezellig om boodschappen te doen en samen te koken met vrienden. Sila, Dudu Gül en ik komen vaken samen om te barbecueën op de tafelgrill. We doen het bijna om de twee weken op een weekend. Het is een grote afleiding van onze schoolwerk en we kunnen ons dan lekker ontspannen.

Vis > vlees

Misschien ben je er niet mee eens, maar ik ben eerder een seafood persoon dan vlees. Begrijp me niet verkeerd, ik geniet wel van mijn medium rare steak, maar ik eet liever mosselen of scampi’s.

Groentes

Ik was altijd een grote groenteliefhebber. Dat is te danken aan mijn mama die altijd lekkere groentes bakte in mijn kindertijd. Ik eet nog steeds heel graag broccoli, bloemkool, courgettes enzovoort. Ik eet zelfs liever groentes dan vlees, wat raar is voor veel mensen in mijn omgeving.

Pescotarisme

Omdat ik heel graag groentes en vis eet en dat zelf verkies over vlees, heb ik heel lang erover gedacht om pescotarisch te worden. Pescotarisme is een voedingswijze waarbij een persoon ervoor kiest om geen zoogdieren en vogels te eten, maar wel vis of schaal- en schelpdieren. Andere dierproducten zoals zuivelproducten en eieren worden ook wel gebruikt. Ik wou heel graag mijn voedingswijze switchen naar pescotarisme, maar dat is zeer moeilijk in een Turkse huishouden. Thuis wordt er veel vlees gegeten. We bakken veel vis en groenten, maar het is meestal met vlees erbij en dat is moeilijk te weerstaan.

Probeer je ook graag nieuwe keukens uit? Aarzel dan zeker niet om al die nieuwigheden uit te proberen. Er bestaan zoveel verschillende culturen en keukens, dat hel heel jammer zou zijn als maar bij één blijft.